Round trip Marokem

السلام عليكم (salám alejkum – marocký pozdrav)

Maroko, muslimský stát, který musí překvapit každého. Země plná kontrastů, země, která Vás bude šokovat na každém kroku. Nechybí tu vůně, barvy, zajímaví lidé, pro nás chaotická města (ovšem než jim přijdete na chuť), mnoho mešit a královských paláců, zem plná smlouvání, bakšišného, marihuany, nemůžeme opomenout výtečnou kuchyni, arganový olej, moře a hlavně neskutečnou přírodu! Za týden pobytu není problém ujet více jak 2500 km, abyste si udělali alespoň trochu obraz o této zemi!

Z Čech se dá velice snadno do Maroka doletět, třeba letem z Prahy do turistického střediska Agadir, které se nachází u Atlantského oceánu. Tady moře nemůže být snad nikdy teplé, ale překvapit Vás může jemňoučký zlatavý píseček a velmi kvalitní služby hotelů. Není čas ztrácet čas a tak se nejlépe co nejrychleji vydejte na okružní cestu. Přibližně po 250 km přejezdu po krásné marocké dálnici se dostene do města Marrakeš, které bývá nazýváno také jako Černá perla jihu a to díky zabarvení vysokých hradeb a místní půdy. Město patří mezi nejkrásnější města Afriky. Nenechte si ujít zahrady Majorelle, které uchvátily i módního návrháře Yvese Saint Laurenta. Klidná oáza plná kaktusů, žab, a jiné fauny a flóry uprostřed města Vám zaručí načerpání sil na večerní návštěvu nejúchvatnější pozoruhodnosti Marrakeše, kterou je náměstí Jamaa el-Fana. Dodávám základní instrukce. Co nechceme, neberete do rukou. Nechcete-li to kupovat, nedáváte se do diskuze. Náměstí doopravdy šokuje již z dálky. Od 17 hodin sem proudí davy místních i turistů. Na tomto náměstí totiž naleznete úplně vše. Od zaříkávače hadů, přes věštce, můžete si tu dát místní specialitky jako šneky, klobásky, vaječné cosi v housce, najdete tu ale i obchody s kabelkami, s lustry, s kořením a mnoho dalšího. Oči Vám však zůstanou hned ze začátku na žonglérech, akrobatech, krotitelích opic a nakonec si ještě zahrajeme hru z dětství, jak chytáte na háček rybičky, ale tady místo rybiček chytáte pet lahve.

náměstí Jamaa el-Fana

Plni zážitků z večera rychle na kutě a ráno dalších 250 km po dálnici do Casablanky, dalšího z královských měst, kde se nachází největší a nejvýznamnější marocký přístav, a námi navštívená Mešita Hassana II., která je 3. největší mešitou na světě. Jediná marocká mešita, kterou mohou navštívit nemuslimové a pojme až 25 tis lidí a v přilehlém areálu mešity dalších 80 tis lidí.

Mešita Hassana II.

Za dalších 90 km se dostanete do hlavního města Maroka, a to do Rabatu, které je dalším ze 4 královských měst. Když se zrovna král Muhammad VI nerozhodne projíždět městem, budete mít to štěstí a město nebude uzavřeno. Za návštěvu stojí královský palác, mausoleum Mohameda V a Kasbah des Oudaias, což je pevnost a tím končí prohlídka hlavního města a , okruhem se vracíte na dálnici a pokračujeme směr Fés, do 3.tího největšího marockého města. Čeká Vás dalších 200 km po posledním kousku marocké dálnice. Budete zcela unaveni a rádi se ubytujete a dáte si k večeři kuskus s kuřetem, šíšu a na kutě, neb ráno Vás čeká prý nejkrásnější medina Maroka a  jedna z největších medin na světě. 

medina Fesu

Ráno se zastavíte, jak jinak než opět u dalšího královského paláce, zajedete se podívat na vyhlídku nad medinu (abyste věděli, co Vás čeká) a vzhůru na to.  Medina v městě Fés je největší bezautomobilovou zónou na světě, a proto je zařazena pod ochranu UNESCA. Fés je také město dvou světů, bohatých muslimů a chudé většiny. To si člověk nejvíce uvědomí na jedné z místních atrakcí pro turisty, což je barvírna kůží. Zaměstnanci, kteří za celý den vydělají na naše cca 150 Kč (což utratíte za místní pivo Casablanka v hotelu), jsou po kolena v roztoku z vody a holubího trusu, další pak v „prý“ přírodních barvách. Ještě do té doby si každá žena chtěla z Maroka odvézt právě koženou kabelku. Šokováni zápachem z koželužny a pohledem na barvíře se vydáváte dále medinou. Navštívíme klempíře, tkalce, obuvníka, restauraci, abyste si dali kuskus s kuřetem, vyhnete se pár oslům, kteří medinou metelí se zbožím na hřbetech, projdeme masnýma uličkama, kde mlsně řezníkovi kouká pod ruce kočičák, no uznejte sami, zážitek, jen kam se podíváte. Po cca 6 hodinách opouštíte vyčerpaní medinu a rádi se vracíte na hotel si před večeří trochu oddychnout. K večeři jak jinak, než kuře s kuskusem 🙂 Znaveni se těšíte do postele, abyste další den opustili rovné marocké dálnice a vydali se konečně do hor. Čeká Vás 400 km přejezd pohořím Atlas.

barvírna kůží

Ráno a jde se na to. Hned po pár kilometrech, kdy vystoupáte do výšky cca 1200 m n.m. začne zcela určitě poprchávat. Abyste si protáhli nohy, zastavíte se ve městě Ifrane, známé rekreační marocké středisko, kde tráví svoji přípravu mnoho marockých sportovců a má tu svůj palác i král. Když do něj přijedete, cítíte se jak v Evropě. Sedlové střechy, ale co je zvláštní, jsou osídleny čápy! Nasedat a jedete dál, se zastávkou na oběd se dokodrcáte do města Efroud, města na kraji pouště, z kterého je už jen pár kilometrů na alžírské hranice. Město je známé všudypřítomnými datlemi. Ubytujete se v hotelu a vyrážíte s místními do pouště, když budete mít štěstí, podaří se Vám ubytovat přímo v poušti u beduínů. Cca po 30 km jízdy džípem se dostáváte do vesnice Merzouga, která je posledním místem před dunami. Zvedá se vítr, v zádech máte možná častou bouřku, odvážlivci se vydají do pouště na velbloudech, někteří pěšky a někteří přijmou pohostinnost místních beduínů a zalejzají do kazby a poslouchají jejich hudební produkci s šálkem sladkého mátového čaje v ruce. Když počasí dovolí, lze doporučit pozorování západu slunce, což je zajímavý zážitek, ale i kdyby se nezadařilo, návštěva pouště je zážitek, na který jen tak minimálně do konce cesty nezapomenete (písek je totiž všude).

marocká poušť

Další noc a pokračujeme směr filmová studia v Ouarzazate. Po pouhých 300km v pohoří Atlas jste na místě. Opět jste po cestě zvládli kuskus a kuře, nějaké to hovězí, několik fotografických zastávek, mezi které nechyběla oblast Todra Gorge, jedna z lezeckých oblastí.

Todra Gorge

Není Maroka bez berberské lékárny. Lékárna v uvozovkách. Napatlají vás tam všelijakými mastičkami, které jsou dobré na vrásky, opary, namalují Vám linky pod očima (jako byste kruhy neměli dostatečně velké), prodají Vám koření, které je na trhu asi tak 5x levnější a můžete jít po dlouhé cestě spát. Někteří by pokoupili a někteří si odnesli jen úsměv na rtech. Ráno Vás čeká zastávka u filmových ateliérů Atlas Corporation, kde se točili filmy jako třeba Asterix a Obelix, nebo Babel s Bredem Pittem v hlavní roli. Čeká Vás posledních pár set kilometrů směr Agadir. Slovy 370 km, které si zpříjemníme zastávkou nejen na kuskus a kuře, ale také v úžasném městečku Ait ben Haddou z 11 století, kde se točil film Gladiátor s místním obyvatelstvem jako komparz.

Ait ben Haddou

Projdete městečkem, přebrodíte řeku a už mažete zpět do Agadiru. Cestou uvidíte kozy, pasoucí se na Argánii trnité, která produkuje arganové oříšky a po celém dnu na cestě jsme zpět v Agadiru, nejlépe v hotelu přímo na pláži. Čeká Vás už jen zábavný večer s show, což je místní turistický atrakce, třeba v Restaurant Chems Ayour, hudebníci, akrobaté, jezdci na koních a kuře s kuskusem a na kutě.

kuře s kuskusem

Druhý den si nenechte ujít místní suk (tržiště), na hotelu si už jen dáte pár drinků, chutný oběd v rybí restauraci s výhledem na moře, dohoníte trochu opálení a už míříme na letiště, odkud jste za 4 hodiny letu v ČR. Nezbývá jen dodat, že k poslední večeři si můžete dát třeba i jehněčí 🙂 a moc dobré marocké víno!

pláž v Agadiru

Maroko je kus(kus) rozmanité země. Týden stačí jen na vytvoření si obrázku, že se jedná o velice friendly muslimský stát, plný úžasných zážitků a míst. Určitě se máte na co těšit!

عليكم السلام (alejkum salám – nashledanou)

Sdílejte článek na sociálních sítích: