Nová turistická stezka v Itálii spojí 26 národních parků

Společná iniciativa CAI (Italský alpský klub) a Ministerstva životního prostředí spustí za 35 milionů Euro projekt na propojení italských národních parků, 7 000 km ve 400 etapách. Od Apenin k Alpám, od Friuli po Sardinii, od Stelvia po Etnu … stezka bude procházet všemi 20 ti italskými regiony.

Název projektu je „Sentiero dei Parchi“, v překladu něco jako „stezka parky“. Oficiálně byl zahájen 24. května 2020 u příležitosti Evropského dne věnovaného chráněným oblastem. Toto je dohoda podepsaná mezi Ministerstvem životního prostředí a CAI (Italský alpský klub): jedná se o memorandum o porozumění, které stanoví intenzivnější spolupráci na podporu vzdělávání a environmentálních otázek. Záměrem dohody je zejména rozšířit kulturu životního prostředí, biologickou rozmanitost a udržitelný rozvoj a zlepšit stezky v chráněných oblastech a vytvořit ekologicky udržitelnou stezku, která se dotkne všech 26 parků.

„Národní parky – vysvětluje ministr životního prostředí Sergio Costa – jsou pokladem přírody: musíme zaručit jejich zachování, ale také jejich použitelnost. Pozornost věnovaná rozpočtovému zákonu – až 35 milionů EUR v období 2020–2033 – na údržbu a posilování turistických tras v chráněných oblastech spolu s touto dohodou s CAI, jsou důležitými známkami toho, jak moc nám záleží na našem neocenitelném dědictví, biologické rozmanitosti a jeho posílení z hlediska udržitelného cestovního ruchu, zejména v tomto období po Covidu, v němž všichni cítíme potřebu být více venku.

Stávající projekt „Sentiero Italia“ spojuje všechny italské regiony podél Apeninského hřebene a alpského oblouku od Santa Teresa Gallura na severu Sardinie po Muggia v provincii Terst. Trasa, která prochází celou zemi skrz hory a která v současné době protíná již 18 z 26 národních parků, má 85 etap. Právě na základě tohoto projektu bude rozšířená nová iniciativa „Sentiero dei Parchi“.

Club Alpino Italiano | Sentiero Italia CAI: Segui il Percorso

Díky této dohodě s ministerstvem jsou plánovány konkrétní varianty tak, aby zahrnovaly všechny chráněné oblasti, v ekologicky udržitelném turistickém ruchu, propojujícím parky, biosférické rezervace, přírodní památky UNESCO a další kulturní dědictví lidstva. Cílem projektu je oživit chráněná území a umožnit místním zvýšení finančích toků z cestovního ruchu.

Cinque terre

Itálie má co nabídnout, moře, hory, památky a dobré jídlo, to vše a mnohem více. Neseďme tedy doma a pojďme prozkoumat tuto krásnou zem.

Sdílejte článek na sociálních sítích: