Kam lze vycetovat?

Stále nevíte, kam již teď můžete vycestovat? Jednoznačný přehled nabízí stránky Ministerstva zahraničních věcí České republiky. Máte li tedy nějaké nejasnosti, navštivte tyto stránky. Jak píší na těchto stránkách: „V souvislosti s rozhodnutím vlády o ukončení platnosti opatření omezujícího možnost vycestování z území ČR doporučuje MZV i nadále cestovat do zahraničí jen v naléhavých a nezbytných případech. Důvodem jsou rozsáhlé restriktivní opatření a omezení, která jsou v současné době aplikovávána většinou zemí, a výrazné komplikace v dopravě. „

26. května 2020 Česká republika otevřela hraniční přechody s Rakouskem a Německem. Na hranicích se potkáte s policií, která dělá hraniční kontroly. Sice je povoleno vycestovat, nicméně státy doporučují, aby cestující byli obezřetní a cestovali zatím jen v nejnutnějších případech. Můžeme jen tedy doufat, že celá situace se bude čím dál více uklidňovat a cestování se navrátí ke svému normálu. Ministerstvo zahraničí České rebupliky doporučuje všem svým občanům, aby se před cestou do zahraničí zaregistrovali v systému DROZD, který pomáhá ministerstvu organizovat pomoc občanům v nouzi. Ministr vnitra Jan Hamáček předpokládá, že opatření na hranicích by měla zcela skončit 15. června. 

Jak jsme na tom s jednotlivými státy?

Slovensko – od 27.5.2020 budou moci Češi a Slováci mezi zeměmi cestovat bez nutnosti předložení negativního testu na covid a bez karantény, ale musí se navrátit zpět do své země do 48 hodin.  Dle posledních jednání mezi státy by se hranice mohli zcela pro turisty otevřít od 16.6.2020. Více informací lze nalézt na stránkách MZV Slovenské republiky.

Rakousko – své hranice otevřelo pro všechny hraniční přechody s Českem, Slovenskem a Maďarskem 16. května s pouze namátkovými kontrolami, které by měly být nejméně do konce května. Hranice do Itálie jsou prozatím uzavřené. Pokud byste chtěli do Rakouska vycestovat, pak jedině s negativním testem na covid, ne starším jak 4 dny. Turistické cesty s ubytováím zatím možné nejsou. I toto opatřené by se mohlo uvolnit od poloviny června a to bez nutnosti testu na covid.

Polsko – Vstup na polské území je aktuálně zakázán všem cizincům, což 13.5.2020 polská vláda prodloužila až do 12.6.2020

Bulharsko – pro cizince jsou hranice uzavřeny minimálně do 14.6.2020. Výjimku jsou pouze odborníci ze zdravotnictví, sezonní a přeshraniční pracovníci, dopravní personál, diplomaté nebo lidé cestující z důvodů humanitárních.

Chorvatsko – od 10.5.2020 otevřelo zcela potichu čstečně své hranice, kdy umožnilo cizincům vstoupit do země bez následné dvoutýdenní karantény kvůli ekonomickým zájmům. Ekonomickým zájmem se rozumí i podpora turistnu, tedy stačí jen ředložit rezervaci ubytování či nájmu lodi a to bez potřeby negativního testu na covid. Více informací o cestování do Chorvatska najdete zde.

Itálie – ač nám rozum může nad rozhodnutím Itálie stát, tak i tento stát začal v květnu s uvolňováním omezením. Velmi kontroverzní rozhodnutí Vlády Itálie zazbělo 16.5.2020, kdy oznámila, že ve snaze co nejrychleji obnovit cestovní ruch otevře hranice návštěvníkům ze schengenského prostoru 3. června bez povinnosti nastoupit povinnou dvoutýdenní karanténu. Další informace o cestování do Itálie najdete zde.

Pro další země navštivte tyto stránky.

Sdílejte článek na sociálních sítích: