Ryanair chce nový start od 1. července a rád by diktoval pravidla

Nejznámější irská letecký společnost oznamuje datum svého nového startu do letošní sezóny, ale nechce respektovat na palubě svých letadel vzdálenosti mezi pasažéry. Společnost v dubnu sdělila, že raději nebude létat, než respektovat volné místo mezi pasažéry na palubě.

Jestliže vše bude probíhat dle plánu a na letištích budou zrušena omezení letů s pomocí zavedení účinných zdravotních opatření, společnost Ryanair od 1. července chce obnovit 40% svého běžného letového provozu. Toto je oznámení nízkonákladové letecké společnosti, která potvrzuje, že bude fungovat provozovat nejméně 1 000 denních letů, čímž se obnoví 90% její sítě před Covidem.

Od července začne Ryanair opět létat z většiny svých 80 základen v celé Evropě s myšlenkou na obnovení služby na větším počtu tras, než aby provozovala více letů na menším počtu tras.

Společnost také natočila video „Návrat k letům“ v níž vyzve cestující, aby dodržovali účinná zdravotní opatření s cílem omezit šíření Covid-19. Tato opatření zahrnují snížený počet odbavených zavazadel, online odbavení, stažení palubního lístku na smartphonu, stejně jako kontrolu teploty u vchodu na letiště a používání masek či jiných obličejových ochranných pomůcek za všech okolností, a to jak v terminálu je na palubě letadla.

jak se bude létat od 1. července 2020

Všechna letadla Ryanair jsou vybavena HEPA filtry a všechny prostory letadla jsou každou noc dezinfikovány chemikáliemi, které mají účinnost větší než 24 hodin.

Vhodnou vzálenost klientů v letadle komentoval zakladatel společnosti Michael O’Leary, kdy na konci dubna řekl, že s opatřením, kdyby měla být mezi pasažéry vždy volná sedačka, plány společnosti by byly asi zrušeny a jejich letadla by nevzlétla. „Buď vláda zaplatí za prázdné místo, nebo nebudeme létat,“ řekl. Co se změnilo? „Doporučené“ vzdálenosti mezi pasažéry, jak je uvedeno v tiskové zprávě, není „povinným“ distancováním a systém nízkonákladových leteckých společností je zjevně spojen s úplným naplněním letadel, pakliže se tedy drasticky nemá změnit politika nízkonákladových společností.

Dále společnost uvádí, že na palubě letadla bude posádka Ryanairu nosit masky nebo jiné obličejové ochranné pomůcky a bude poskytována značně omezená palubní služba v podobě balených nápojů a občerstvení, a všechny transakce se uskuteční bez použití hotovosti. Fronty u záchodů budou zakázány, bude možné k nim přistupovat individuálně a na vyžádání. A konečně, Ryanair vyzývá cestující, aby si pravidelně umývali ruce a používali speciální dezinfekční prostředky přítomné v letištních terminálech.

Jako dočasné zdravotní opatření, dokud jednotlivé státy EU nevyhlásí konec karantény, bude Ryanair požadovat, aby cestující, kteří budou létat v červenci a srpnu, vyplnili údaje (v době odbavení), tedy informace týkající se délky a místa pobytu včetně adresy finální destinace, a tyto informace pak budou poskytnuty jednotlivým vládám EU tak, aby je podpořily při monitorovacích činnostech.

Generální ředitel společnosti Ryanair Eddie Wilson řekl: „Pro naše zákazníky a zaměstnance je důležité, aby byl normální letový provoz obnoven od 1. července. Vlády v celé Evropě zavedly 4 měsíční blokování, aby omezily šíření Covid-19. Po 4 měsících nastal čas, aby Evropa opět začala létat, jen tak se můžeme znovu sejít s přáteli a rodinami, dostat lidi zpět do zaměstnání a restartovat odvětví cestovního ruchu, které vytváří miliony pracovních míst. “

V tiskové zprávě uvádí společnost Ryanair: „S více než 6 týdny do 1. července se společnost Ryanair domnívá, že toto je nejrealističtější datum pro obnovení běžných letových tras tak, aby se zotavily zbytky letošní turistické sezóny „.

Sdílejte článek na sociálních sítích: